Stroganoff van paddenstoelen à la Montali

Van een chique titel gesproken! Dit is echt een zeer lekker gerecht uit ‘De dunne vegetariër’ van Antoinette Hertsenberg. Helaas iets duurder door de seitan (ik heb het nog niet zelf proberen maken) en de verse paddenstoelen.

Nodig voor 4 personen:
– 3 teentjes look
– 500g verse paddenstoelen, leuk als je 2 soorten neemt (ik neem meestal kastanjechampignons en oesterzwammen uit de supermarkt)
– 1 pot/pak seitan (kan je gewoon in de Colruyt kopen van Biotime bvb)
– 2 uien
– 3 eetlepels brandy (optioneel)
– blikje tomatenpuree (140g)
– blik/doosje gezeefde tomaten (passata)
– 200ml sojaroom
– 5 eetlepels olijfolie
– peper en zout
– (zilvervlies) rijst

Verhit 3 el olijfolie op een hoog vuur en fruit daarin 2 hele teentjes look. Snij de paddenstoelen in plakjes en voeg ze toe van zodra de look begint te verkleuren. Bak de paddenstoelen tot ze gekleurd zijn en het vocht verdampt is. Verwijder de look en zet de paddenstoelen even weg.

Laat de seitan uitlekken en snij in plakjes van 1 op 4 cm. Hak de uien en het overgebleven teentje look fijn. Verhit 2 el olijfolie en bak de look en de ui 1 minuut op een middelhoog vuur. Voeg de seitan toe en bak in een vijftal minuutjes mooi bruin.

Ondertussen roer je de gezeefde tomaten, het blikje tomatenpuree en de sojaroom door elkaar. Verwarm dit in een kommetje totdat het net niet kookt. Voeg eventueel wat zout en peper toe.

Bak de seitan in een aparte pan. Je kan ze ook eventueel flamberen. Giet hiervoor de brandy in de pan, die je scheef houdt op het vuur zodat de vlam in de pan slaat. Hang dus niet met je gezicht/haar boven de pan en zorg dat de dampkap uit staat. Voeg na het flamberen de paddenstoelen toe aan de seitan, bak nog even een minuut en doe dan de tomatenroomsaus erbij. Eventjes roeren en opdienen met rijst.

1 Comment

Filed under Hoofdmaaltijd, Veganistisch

One response to “Stroganoff van paddenstoelen à la Montali

  1. Oh mjam, deze maak ik zeker eens. Morgen misschien al!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s